Americké chladničky.sk

Najpodrobnejšie recenzie amerických chladničiek

Aby americká chladnička v kuchyni nezavadzala: 4 tipy, ako ju umiestniť, aby neprekážala fyzicky ani esteticky

Americká chladnička v kuchyni obstavaná kuchynskou linkou

Americké chladničky vám síce poskytnú priestor na všetko, čo vám chutí, daňou za to sú však ich obrovské rozmery. Umiestniť ich do kuchyne je preto často výzvou, obzvlášť, keď vstavané americké chladničky na trhu existujú iba v podobe zopár (veľmi drahých) modelov. Prinášam vám teda tipy, aby vám americká chladnička v kuchyni neprekážala fyzicky a nekazila estetický dojem.

Na začiatok jedno upozornenie: Pri inštalácii americkej chladničky vždy dodržiavajte pokyny výrobcu uvedené v návode na použitie či návode na inštaláciu. Väčšina chladničiek potrebuje pre efektívnu prevádzku odstup od okolitých objektov (stena, kuchynská linka, ostatné spotrebiče atď.) v podobe niekoľkých centimetrov – presné minimálne hodnoty nájdete v už spomenutom návode. Odstup je nevyhnutný kvôli dostatočnému prúdeniu vzduchu. Každá, nielen americká chladnička totiž funguje ako tepelné čerpadlo, ktoré „prečerpáva“ teplo z jej vnútra smerom von, kde ho vyžaruje do okolia pomocou kondenzátora na zadnej strane (to je tá čierna mriežkovaná špirála, na niektorých amerických chladničkách môže byť zakrytá plechom). Teplý vzduch potom stúpa nahor a na jeho miesto prúdi studený vzduch prirodzene nasávaný zo spodnej a bočných častí chladničky.

V prípade nedodržania odstupu bude teplo vyžarované pomalšie, americká chladnička potom môže chladiť slabšie, mať vyššiu spotrebu energie, kompresor sa môže viac namáhať, čím sa skráti jeho životnosť a v extrémnych prípadoch môže prísť až k jeho poškodeniu. Ideálne miesto je tiež čo najďalej od zdrojov tepla (radiátory, vykurovanie, rúra na pečenie, bojler) a tiež mimo dopadov slnečných lúčov. Americká chladnička v kuchyni si teda vyžaduje starostlivú prípravu pred jej inštaláciou.

1. Americká chladnička v kuchyni na konci linky

Najjednoduchším riešením je umiestniť americkú chladničku na koniec kuchynskej linky. Výhodou je, že nemusíte utrácať peniaze za kuchynskú linku na mieru, obstavanie priestoru pre chladničky sadrokartónom či jej obmurovanie (ušetríte teda nielen za materiál, ale aj za prácu). Americké chladničky sa však vyrábajú v rôznych hĺbkach, ľahko sa teda môže stať, že americká chladnička bude v kuchyni vytŕčať spred linky, čo mnohým ľuďom prekáža. Ak patríte medzi nich, pri výbere konkrétneho modelu si dajte pozor na hĺbku.

Americká chladnička v kuchyni na konci linky
Nebojte sa nechať vaše spotrebiče vytŕčať z radu, najrôznejšie farby a dizajnové varianty vám zaručia, že estetická stránka vašej kuchyne neutrpí. Príkladom je táto americká chladnička v kuchyni na konci linky, čiastočne obstavaná kuch. linkou. Foto: Unsplash, autor: Sidekix Media.

2. Americká chladnička voľne stojaca v kuchyni

Ak máte dostatok priestoru, americkú chladničku v kuchyni môžete umiestniť aj na samostatné miesto mimo kuchynskej linky. Toto riešenie je ideálne pre menšie kuchyne, kde sa kuchynská linka zmestí len tak-tak a chladnička by z nej zbytočne ubrala. Nezabudnite však, aby bola dostatočne blízko k linke prípadne ku kuchynskému ostrovčeku, jednoducho k tej časti kuchyne, kde budete pracovať so surovinami. Zároveň nezabudnite dodržať zásady, ktoré som spomenul na začiatku článku (aby na chladničku nesvietilo slnko, nebola vedľa radiátora, rúry, kotla či bojleru atď.).

Americká chladnička voľne stojaca v kuchyni
Americká chladnička voľne stojaca v kuchyni nemusí byť umiestnená iba vedľa linky. Toto riešenie je vhodné aj pre malé kuchyne, kde je priestor pre linku už tak dosť úzky a chladnička by z neho ubrala zbytočne veľa. Foto: Unsplash, autor: Gaurav Dhiman.

3. Americká chladnička v kuchyni obstavaná kuchynskou linkou

Aj americkú chladničku, ktorá nie je vstavaná, môžete elegantne ukryť tak, aby vytvárala s kuchynskou linkou jednu líniu. Pri návrhu kuchynskej linky v nej môžete vytvoriť priestor ušitý pre chladničku na mieru. Nad ňu potom môžete umiestniť menšiu skrinku či poličku. Nezabudnite však, že aj takto umiestnená americká chladnička v kuchyni potrebuje odstupy od stien (presné vzdialenosti nájdete v návode na použitie). Americká chladnička v kuchyni obstavaná linkou však vyžaduje, návrh a výrobu kuchynskej linky na mieru, čo je drahšie než v prípade kúpy hotového riešenia u predajcu nábytku.

Americká chladnička v kuchyni obstavaná kuchynskou linkou
Šikovným návrhárom a výrobcom kuchynských liniek dnes nerobí problém vyrobiť na mieru linku, ktorá by dokonale kopírovala tvar americkej chladničky v kuchyni (a iných spotrebičov). Foto: Unsplash, autor: Sidekix Media.
Americká chladnička v kuchyni obstavaná kuchynskou linkou 2
Americkú chladničku môžete kuchynskou linkou „obstavať“ sprava, zľava i zvrchu, dokážete tak naplno využiť priestor, ktorý vám vaša kuchyňa ponúka. Foto: Unsplash, autor: Sidekix Media.

4. Americká chladnička obmurovaná tvárnicami alebo sadrokartónom

Alternatívou k obstavaniu americkej chladničky kuchynskou linkou je, že pre ňu vytvoríte samostatný priestor zo sadrokartónu alebo tvárnic. Priestor môžete obmurovať z oboch strán, prípadne umiestniť z druhej strany kuchynskú linku, nad chladničku zase poličku alebo skrinku. Nevýhodou je, že takto obmurovaná americká chladnička v kuchyni vás opäť bude stáť nejaké peniaze za materiál a prácu.

Americká chladnička v kuchyni obmurovaná stenami
Priestor pre americkú chladničku môžete vytvoriť prakticky kdekoľvek obmurovaním pomocou tvárnic alebo sadrokartónovými priečkami. Foto: Unsplash, autor: Frankie Cordoba.
Americká chladnička v malej kuchyni za priečkou
Stavbou priečky napravo od americkej chladničky v tejto malej kuchyni získali obyvatelia ďalšiu plochu pre umiestnenie el. vypínačov, zásuviek a termostatov. Foto: Pixabay, autor: ErikaWittlieb.

Zaujali vás niektoré riešenia? Prezrite si katalóg amerických chladničiek zo slovenských e-shopov a vyberte si takú, ktorá sa bude hodiť presne do vašej kuchyne.